På low FODMAP diæten kan der være nogle pesto, som man er nødt til at gå udenom i starten på diæten. Visse pesto kan blandt andet indeholde hvidløg og/eller cashewnødder.
De fleste af de patienter, jeg ser i min klinik, kan dog godt tåle små mængder almindelig pesto. Men til de få, der ikke føler de kan, og til dem, der er i opstartsfasen af diæten, kan det være rart med et alternativ.
Det kan heldigvis godt lade sig gøre at finde færdiglavede low FODMAP pesto. Men lad os være helt ærlige – den hjemmelavede udgave smager en million gange bedre end dem, der kan købes færdig!
Og så er det faktisk slet ikke ikke spor svært at lave!
Sådan kan du lave en low FODMAP pesto
Som udgangspunkt findes der hovedsageligt grønne og røde pestoer. Dette blogindlæg omhandler den grønne slags, da det er den udgave, jeg som oftest selv laver.
Den grønne pesto kan baseret på flere forskellige krydderurter. Du kan for eksempel både bruge grønkål, persille eller rucola. Min personlige favorit er dog en klassisk pesto med basilikum.
I stedet for hvidløg, kan der anvendes hvidløgsolie, som er low FODMAP. Du kan også anvende syltede hvidløg, der er testet low FODMAP i små / moderate mængder. Det kunne for eksempel være dem her.
Derudover bruger jeg som oftest parmesanost og pinjekerner, men andre oste og nødder eller kerner kan også bruges.
Her får du opskriften på min yndlingsopskrift på en klassisk basilikumspesto. Opskriften er en stor portion, men kan sagtens holde nogle dage i køleskabet.
Gratis e-bog med low FODMAP opskrifter til frokost
Denne opskrift på pesto kommer fra min gratis e-bog med low FODMAP frokost opskrifter. Du får e-bogen gratis ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev lige her.
Ingredienser (cirka 2 dl)
- 2 potter frisk basilikum
- 40 g pinjekerner
- 80 g parmesanost
- Saft fra ½-1 citron
- 4 spsk. hvidløgsolie (eller 4 spsk. neutral olie + 1-2 fed syltede hvidløg)
- 6 spsk. neutral raps- eller olivenolie
- Salt og peber
Sådan gør du:
Rist pinjekerner på en varm, tør pande i et par minutter. Kom basilikum, pinjekerner, citronsaft, olie, revet parmesanost samt lidt salt og peber ned i en blender. Du kan også bruge en stavblender. Blend i et par minutter til pestoen har den passende konsistens. Smag eventuelt til med mere salt, peber og citronsaft.
Næringsindhold pr. 100 g:
Energi: 2228 kJ / 530 kcal
Protein: 10 g
Fedt: 54 g
-heraf mættede fedtsyrer: 7,5 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 26 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 18 g
Kulhydrat: 2,5 g
Kostfibre: 0,5 g
Hejsa
Hvordan bliver din pesto mon hvis man ikke putter parmesan i?
Hej Jeanette,
Tak for din kommentar! Parmesanosten (eller en anden ost) er en vigtig smagsgiver til pestoen, men man kan sagtens lave en pesto uden! Du kan for eksempel prøve at tilføje lidt gærflager, som kan købes i helsekostbutikker, som kan give lidt den samme smag som ost. Du kan også afprøve en plantebaseret ost, hvis det handler om opskriften skal være uden animalske produkter eller mejeriprodukter.
Jeg har også før haft lavet en pesto, hvor valnødder erstatter osten. Det smager også rigtig godt! Håber du kan bruge mine idéer 🙂
Mvh Mia
Hejsa! Hvor længe kan den holde sig på køl?
Hej Astrid!
Beklager mit sene svar – jeg er på barsel 🙂
Jeg vil sige 3-4 dage på køl 🙂
Vh Mia