Det her må være den bedste opskrift på cookies med chokolade til low FODMAP diæten. I hvert fald hvis du spørger mig! Jeg er fuldkommen tosset med cookies, og jeg kan næsten ikke stoppe med at spise dem, når jeg har bagt en portion. Det dejlige er, at man meget hurtigt kan bikse en cookiedej sammen, hvis lækkersulten melder sig. Det gør virkelig den her cookies opskrift nem at have med at gøre! Få opskriften på verdens bedste cookies lige her.
Opskrift på amerikanske cookies med chokolade
De her cookies har den helt rigtige sprøde kant, men den lidt bløde og seje midte, der går dem til en himmelsk mundfuld!
Det her er en opskrift på nogle klassike, amerikanske cookies med chokolade. Jeg plejer at blande flere typer chokolade, for eksempel både lidt mælkechokolade og mørk chokoalde. Men hvis du bruger denne grundopskrift på cookies, så kan du variere smagen på mange forskellige måder.
Jeg har for eksempel haft stor succes med at bruge denne cookies opskrift med smarties i. Jeg elsker også en kombination af lakridspulver og tørrede tranebær! Cookies med nødder er jo også virkelig lækkert. Det er nærmest kun fantasien, der sætter grænser for hvad de her cookies kan smages til med.
Laktoseindhold i low FODMAP cookies
I denne opskrift er der anvendt almindelig smør og chokolade. I smør er laktoseinholdet 0,05 g laktose pr. 100 g. Laktoseindholdet er almindeligt smør er derfor næsten ikke eksistetende.
I mælkechokolade er laktoseindholdet lidt højere end i mørk chokolade. Mængden af mælkechokoalde der er anvendt her er dog så lavt, at laktoseindholdet pr. cookie er meget lav, og derfor noget langt de fleste med laktoseintolerance sagtens kan spise.
Hvis du er meget følsom overfor laktose (dette er dog yderst sjældent), kan du undlade at bruge mælkechokolade, og nøjes med at bruge mørk chokolade. Du kan også vælge en mælkefri eller laktosefri chokolade. Rema1000 har for eksempel en laktosefri mælkechokolade (ikke reklame, kun anbefaling).
Husk, at du på low FODMAP diæten kun skal udelade laktose, hvis du lider af laktoseintolerance eller har mistanke herom.
Cookies uden mælk
Du kan gøre denne opskrift mælkefri ved at anvende plantebaseret smør og en chokolade uden mælk.
Super nem cookies opskrift
Der er flere ting, der gør den her opskrift på cookies nem:
- Først og fremmest bruges ingredienser, som rigtig mange allerede har i huset.
- Derudover tager det kun kort tid at røre cookiedejen sammen.
- Desuden er det nemt at forberede cookiedejen i god tid i forvejen, hvis den skal bruges på opskrifter. Den kan nemlig ligge i flere dage i køleskabet, og den kan også fryses.
- Hvis du fryser cookiedejen, så kan du ligeså godt gøre det i kugler. Så kan du hive dem enkeltvis op af fryseren enkeltvis. De kan bages efter kun kort tids optåen.
Må man bruge rå æg til cookies, hvis man gerne vil smage på dejen eller bruge den til for eksempel is med cookiedej?
Risikoen for at finde salmonella i danske æg er meget lille. Det betyder, at du i langt de fleste tilfælde sagtens kan bruge almindelige æg til dine opskrifter, også hvor æggene skal spises rå.
Fødevarestyrelsen anbefaler dog alligevel, at hvis du laver med til særligt udsatte personer, for eksempel små børn, ældre eller syge, så kan du for en sikkerheds skyld vælge pasteuriserede æg. Du kan læse mere på Fødevarestyrelsens hjemmeside.
Cookies opskrift med chokolade - low FODMAP
Ingredienser
- 130 gram sukker
- 130 gram brun farin
- 1 tsk. vaniljepasta, vaniljesukker eller korn fra ½ vaniljestang (kan udelades)
- 130 gram ægte smør, blødt
- 1 stk. mellemstort æg
- 230 gram sigtet speltmel
- 1 tsk. bagepulver
- 1 tsk. natron
- ½ tsk. salt
- 100 gram chokolade (lys eller mørk eller en blanding)
Sådan gør du
- Hvis ikke dit smør er blødt, så start med at gøre blødt ved at give det kort tid ved svag varme i mikrobølgovnen (jeg plejer at give det 1-2 minutter ved 100 watt)
- Kom blødt smør, sukker, brun farin og vanilje i en skål. Pisk med en elpisker til det samler sig.
- Tilsæt æg og pisk igen.
- Bland mel, bagepulver, natron og salt i en skål. Mix det sammen.
- Tilsæt det til sukker/smør massen, og rør det sammen med en ske.
- Hak chokolade og rør det i cookiedejen.
- Lad dejen hvile i 10-15 minutter på køl imens ovnen varmer. Dejen kan ligge flere dage på køl og kan også fryses (se tip før opskriften).
- Tænd ovnen på 175 grader (almindelig ovn, ikke varmluft).
- Form kugler af cookiedej (de vejer ca. 30 g stykket, hvis du laver 23 stk., men du kan i princippet lave dem den størrelse, du ønsker), og placer dem med god afstand på en bageplade med bagepapir. Jeg har som regel 6 cookies på én plade.
- Bag dem i ovnen i ca. 14 minutter. De er stadig bløde, når de er varme, men de skal have taget lidt farve i kanterne. Bag kun én plade ad gangen.
- Lad dem hvile på pladen et par minutter, og overfør dem herefter med en spatel til en rist. Lad dem køle af.
- Spis! Og opbevar resten (hvis der er nogen tilbage) i en kagedåse af metal eller glas, så de ikke bliver bløde.