Denne forret er super lækker året rundt, og vil med garanti imponere dine gæster! Smagssammensætningen med det sprøde brød, den salte skinke, bløde ost og syrlige tranebær er helt formidabel.
Jeg har her valgt at bage brødet af en glutenfri brødblanding fra Tjois, fordi det er nemt og smager godt, men andet low FODMAP og/eller glutenfrit flutes kan anvendes.
Du kan naturligvis også anvende almindeligt hvedeflutes, hvis du ikke følger low FODMAP diæten eller har glutenallergi.
Jeg anvender som oftest disse koldhævede speltflutes eller boller eller flutes lavet på denne opskrift på de perfekte speltboller. Jeg tror også det ville formidabelt med en rest fra dette skønne grydebrød.
Ingredienser (4 personer – 8 stk. crostini)
Brød:
Købt eller hjemmelavet brød. Se forslag til brød lige over opskriften, eller prøv den glutenfri melmix fra Tjois, som jeg har afprøver her:
- ½ pakke gær
- 1 pakke glutenfri toastbrøds melmix fra Tjois (kan købes på Allergikost.com, i Meny eller i Løvbjerg)
- 450 m lunken vand
- 4 spsk. olie (plus mere til pensling)
Topping:
- 2 spsk. olie
- 2 pakker parmaskinke (svarende til minimum 8 skiver)
- 1 mellemstor brie
- 1 lille pose tranebær
- 8 blade frisk salvie
- Eventuelt 8 små trætandstikker
Balsamico-glace
- 1 dl rød balsamico
- 2 tsk. sukker
Sådan gør du
Start med at lave balsamico-glace. Vær opmærksom på, at denne skal køle, så du bør lave den et par timer inden servering eller i dagene før servering. Kom balsamico i en gryde sammen med sukker. Lad det småboble i cirka 10-15 minutter indtil det begynder at tykne til en tynd sirup. Det bliver tykkere, når det er afkølet.
Herefter bages brødet. Dette kan du også med fordel gøre 1-2 dage før eller endnu tidligere og lægge det i fryseren. Opløs gær i vandet. Tilsæt olie og mel og rør i røremaskine eller med dejkroge på et piskeris i 10 minutter ved høj hastighed. Kom dejen ud på en bageplade med bagepapir og form det med en våd ske til et franskbrød.
For at dejen ikke skal flade for meget ud, kan du med fordel holde faconen ved hjælp af to bageforme, fade eller lignende (se billeder nedenfor). Du kan også bage brødet i en brødform, men så får det ikke “flutes” udseende. Lad brødet hæve i 45 minutter.
Rids herover i overfladen og pensl med olie. Kom en skål, fad eller bradepande i bunden af ovnen med vand i. Bag brødet ved 225 grader varmluft i 50 minutter. Lad brødet køle helt af før du skær i det.
Ekstra info: Brødet smager suverænt dagen det er bagt. Dagen efter er det bedst efter en tur på brødrister, i ovnen eller mikrobølgeovn.
Skær 8 skriver af brødet. Pensl det med olie og rist det ved 200 grader varmluft i ovnen i cirka 5-8 minutter. Kom brødstykkerne på et fad og lad dem køle 5 minutter.
Top hvert brød med en skive brieost, et stykke sammenrullet parmaskinke, tranebær løst på toppen og et salvieblad øverst. Brug eventuelt en tandstik til at holde det hele på plads. Brug en ske til at tilføje lidt balsamico-glace over brødene. Server straks!
Næringsindhold pr. person:
Energi: 1275 kJ / 303 kcal
Protein: 19 g
Fedt: 13 g
Kulhydrat: 27 g
Kostfibre: 2 g