Det her må absolut være min favoritopskrift på speltbrød med surdej og langtidshævning! Speltbollerne her får den helt rigtige luftige og seje krumme, samtidig med de er sprøde udenpå.

Hemmeligheden ligger bag fremgangsmåden og de mange, små hævninger undervejs. Det kan måske virke omstændigt, men faktisk er det super let! Det kræver kun, at du har sat tid af til de forskellige hævninger – ellers passer dejen sig selv.

 

// Dette blogindlæg indeholder reklame.

 

Langtidshævet speltbrød med surdej

Når jeg udvikler opskrifter på speltbrød til low FODMAP diæten, er det ofte langtidshævet speltbrød med tilsat surdej. Det skyldes, at FODMAP indholdet reduceres i brødet, når der bages med surdej og når dejen langtidshæver.

Hvis du vil vide mere om speltbrød og anvendelse af spelt på low FODMAP diæten kan du læse mere ved at klikke lige her.

Udover et lavere FODMAP indhold, bliver brødet også meget mere smagfuldt, når det tilsættes surdej og langtidshæver. Det lyder måske besværligt, men ofte synes jeg faktisk det er lettere end brød, der ikke skal langtidshæves!

Langtidshævet speltbrød med surdej skal ofte blot røres hurtigt sammen, og kræver dermed ikke æltning. Samtidig kan dejen stå et par ekstra timer i køleskabet, hvis man ikke lige nåede at bage bollerne på det planlagte tidspunkt.

 

Flere opskrifter på speltbrød med og uden surdej og langtidshævning

Hvis du også kunne tænke dig at afprøve nogle af mine opskrifter på speltbrød, så har jeg samlet nogle af mine opskrifter til dig her!

Du kan for eksempel prøve det her langtidshævet speltbrød med havregryn og surdej, der er SÅ nemt at lave, fordi det bliver bagt i en brødform.

Et andet helt fantastisk speltbrød, er dette speltbrød bagt som grydebrød. Bagningen i gryden giver brødet en helt særlig, knasende skorpe! og så er det tilmed nemt at lave!

Hvis du gerne vil bage lækkert speltbrød uden surdej og uden langtidshævning, kan du for eksempel prøve mine populære, bløde gulerodsboller eller spinatboller.

 


Du kan nemt og hurtigt handle ind til denne opskrift hos nemlig.com ved at klikke her!


Ingredienser til cirka 20 low FODMAP speltboller

  • 7 dl lunken vand
  • 150 g fuldkornsspeltmel eller 150 g finvalsede havregryn
  • Cirka 650 g sigtet speltmel
  • 10 g gær
  • 2-3 spsk. flydende speltsurdej fra Tørsleffs (OBS: Surdej er med til at reducere indholdet af FODMAPs i brødet. Surdejen kan undværes, hvis du har afprøvet langtidshævet speltbrød uden surdej, og ikke får symptomer herved. Hvis du ikke følger low FODMAP diet, kan du uden problemer undvære surdejen, men den tilfører dog god smag til brødet)
  • 2 tsk. salt

Sådan gør du

Rør vand, salt og mel/gryn sammen i en skål. Konsistensen skal være som en meget tyk, sej grød, som er svær at røre rundt. Tilsæt eventuelt mere mel, hvis den er meget flydende. Lad det stå og hvile i 30 minutter.

Rør imens gær sammen med surdejen. Tilsæt gær/surdejsblandingen til dejen og rør grundigt rundt. Lad dejen hvile i 30 minutter igen.

Rør herefter rundt i dejen igen. Smør en plastbeholder eller skål med olie og kom dejen herover i. Kom et tætsluttende låg på, og lad dejen stå på køkkenbordet i 2-3 timer.

Sæt herefter enten bøtten med dej i køleskabet og lad den stå på køl til næste dag eller minimum 12 timer, eller lad dejen stå på køkkenbordet til dagen efter.

Hvis du har ladet dejen hæve i køleskabet, tag den da ud af køleskabet og lad den hvile på køkkenbordet i 1 times tid inden du skal bage bollerne.

Varm ovnen på til 250 grader med en bradepande i ovnen. Kom en god håndfuld sigtet speltmel ud på et stort skærebræt og hæld forsigtigt dejen ud på bordet. Fold nu dejen forsigtigt indover sig selv 5-8 gange, så dejen bliver “foldet” og får en “stram” overflade.

Tag bagepladen ud af ovnen og beklæd den med bagepapir. Skær passende stykker dej ud med en dejkniv (så du ikke maser dejen for meget) og sæt dem på bagepladen. Kom straks pladen i ovnen.

Stil også et lille fad med vand i bunden af ovnen. Bag bollerne i cirka 15 minutter. Lad den resterende dej ligge på skærebrættet indtil det første hold boller er færdigbagte. Gentag herefter og bag de sidste boller.

 

 

TIPS TIL OPSKRIFTEN:

Hvis du har problemer med at få højde på dine speltboller, så prøve at læs her:

  • Der er meget forskel på, hvor meget mel suger. Derfor kan det for nogle mærker speltmel være nødvendigt at tilsætte mere mel. Prøv at tilsætte 100 g mere mel i opskriften, hvis du har en meget flydende og uhåndterbar dej på 2. dagen.

 

  • Det er også vigtigt, at bruge god tid på “foldningen”. Dejen skal foldes ind over sig selv nogle gange, så den bliver “stram” i overfladen. Dette kan godt kræve en del mel på bordet, hvis dejen er meget klistret. Især hvis du anvender dejen til flutes, er det vigtigt med en del “folder” ind over sig selv, og placere flutet med folden nedad på pladen, så overfalden er “stram”.

 

  • Husk også, at boller og flutes fra denne opskrift skal bages med det samme! Det skal ikke stå og efterhæve på pladen, så vil de bare flyde ud.

 


Næringsindhold pr. bolle:

Energi: 575 kJ / 140 kcal

Protein: 5 g

Fedt: 0,5 g

Kulhydrat: 27 g

Kostfibre: 1 g