Noget, der hører foråret og sommeren til er koldskål! Koldskål kan komme i mange varianter; kærnemælkskoldskål, tykmælkskoldskål og koldskål med frugtsmag for bare at nævne et par stykker. I dagens blogindlæg kan du finde inspiration til din egen gammeldags koldskål lavet på kærnemælk, men vi har tilladt os at pifte den op med skyr og hindbær kompot. På den måde forvandles en klassiske koldskål til en variant med højere proteinindhold og et skud vitaminer i form af hindbær. Tåler du ikke laktose kommer vi selvfølgelig også med bud på, hvad du så kan erstatte produkterne med, og ellers kan du spise koldskålen sammen med laktase-enzymer.
Selvom vi i dette blogindlæg fokuserer på den hjemmelavede version af koldskål, findes der også købe-venlige muligheder i form af både koldskål og kammerjunkere, som kan anvendes på low FODMAP diet. Du kan blandt andet vælge Arlas laktosefri koldskål, hvis du ikke tåler laktose. Der findes desuden også en laktosefri koldskål fra Naturmælk. Men når det nu er sagt, så er det jo super nemt at lave sin egen koldskål som vi mener smager langt bedre end den købte version.
Som kammerjunker kan du prøve at anvende cantucci (mandelsmåkager) fra mærket Semper, som er glutenfri og FODMAP-venlige, så længe du ikke spiser mere end ½ pakke ad gangen, da indholdet af mandler da bliver for højt. Disse kan du købe på nettet, i helsekost og også i mange større supermarkeder, blandt andet Meny og SuperBrugsen. Du kan også prøve at lave dine egne glutenfri og mave-venlige kammerjunker, find opskriften HER.
Ingredienser (4 personer)
- 200 g friske hindbær (eller fra frost)
- 2 tsk. vaniljepulver
- 2 æggeblommer
- 3 spsk. rørsukker
- 1 vaniljestang
- 300 g skyr naturel (eventuelt laktosefri)
- 8 dl kærnemælk (evt. laktosefri minimælk)
- 2 spsk. citron saft
- 3-4 tsk. revet citronskal (øko.)
Sådan gør du
Først laves hindbærkompot. Skyl hindbærene. Tag ca. en håndfuld friske hindbær fra, som skal bruges til pynt (Husk, at frosne hindbær ikke kan anvendes til pynt, da de skal koge 1 minut før brug på grund af mulige bakterier). Kom resten i en gryde med 2 tsk. vand. Sæt gryden ved middel varme og rør jævnligt indtil hindbærene er kogt jævn igennem. Smag til med vaniljepulver. Sæt herefter kompoten på køl – den skal være helt afkølet inden du blander den med den færdiglavede koldskål senere.
Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kornene bliver nemmere at håndtere, hvis du vender dem med 1/2 tsk. rørsukker. På denne måde klæber de til sukkeret, og ikke til hinanden, og danner klumper.
Pisk æggeblommer, rørsukker og vaniljekorn sammen til en luftig og lys masse – pisk i ca. 2-3 min. Pisk skyren i lidt ad gangen, så massen fortsat er luftig. Tilsæt kærnemælk, citron saft og citronskal og smag til.
Tag herefter den afkølede kompot ud af køleskabet og bland den nu med koldskål-massen. Top koldskålen med knuste kammerjunkere evt. hjemmelavede FODMAP-venlige kammerjunkere og friske hindbær.
TIP: Du kan erstatte hindbær med eksempelvis jordbær eller rabarber og dermed tilføje din koldskål en anden smag end den vi har valg. Server med lækre FODMAP-venlige kammerjunkere, se opskrift HER.