Jeg elsker Napoleonshatte – og jeg synes ikke du skal snydes for de små lækre kager, hvis du ikke tåler gluten. Derfor besluttede jeg mig for at at lave disse glutenfri Napoleonshatte, som også er low FODMAP.
Jeg brugte en rest af en melblanding fra Doves farm, der hedder “plain white flour”, som er en god blanding til bagning af for eksempel pizzadej og kager. Der kan sikkert anvendes andet mel til en glutenfri mørdej, men det har jeg endnu ikke afprøvet, og jeg kan derfor kun dele min erfaring med blandingen her.
Der anvendes marcipan i denne opskrift, hvilken i større mængder kan være et problem på low FODMAP diæten på grund af mandelindholdet. Jeg har dog beregnet, at du kan spise 3 af de små Napoleonshatte i ét måltid uden at overstige begrænsningen for mandler.
Husk på, at hvis du laver napoleonshattene større end angivet i opskriften, vil du få mere marcipan. Og ellers kan du forsøge med min valnødde-marcipan, som også fungerede godt til opskriften!
Hvis du følger low FODMAP diæten og ikke har glutenallergi kan du blot følge en almindelig opskrift på napoleonshatte, hvor du udskifter hvedemel med sigtet speltmel.
Opskriften her blev temmelig stor, men jeg kan varmt anbefale at lave den store portion og fryse Napoleonshattene ned – de smager lige så godt efter de har været nedfrosset!
Ingredienser (ca. 33 små stk., når der anvendes udstikker på 7 cm)
Mørdej:
- 300 g “plain white flour” fra Doves farm
- 1 tsk. fiberHUSK
- 100 g flormelis
- 150 g stuetempereret ægte smør (mælkefri margarine, hvis de skal være mælkefri)
- 1 æg
- Udstikker: Jeg bruge en rund udstikker på 7 cm i diameter.
Kransekagemasse:
- 100 g sukker (gerne rørsukker)
- 1 æggehvide (ca. 30 g)
- 250 g rå ægte marcipan eller en portion hjemmelavet valnødde-marcipan
- Ca. 200 g god mørk chokolade til at dyppe
Sådan gør du
Først laves mørdejen. Komme alle ingredienser til mørdejen i en skål og mas dejen sammen. Den skal ikke æltes. Stil dejen tildækket i køleskabet i ½ time.
Herefter forberedes første trin til kransekagemassen, der udgør kernen i de små hatte. Rør sukker og æggehvide sammen i en skål og lad det stå ½ time på køkkenbordet, så sukkeret opløses.
Når dejen har stået på køl i ½ time, rulles den tyndt ud på køkkenbordet med lidt mel på bordet. Dejen skal ca. være 2-3 mm tyk. Du kan med fordel dele dejen over i et par omgange, så det er lettere at arbejde med. Udstik cirkler med en udstikker og placer dejcirklerne på en bageplade med bagepapir.
Gør kransekagemassen færdig ved at blande sukker/æggehvidemassen med marcipanen. Form en lille kugle af kransekagemasse og placer dem på i dejcirklerne. Hvis kransekagemassen hænger fast i fingrene, så kom lidt vand på fingrene. Nu skal den berømte hat formes ved at bøje dejcirklen op ad kuglen 3 steder. Tryk den let fast.
Bag kagerne i ovnen ved 180 grader i ca. 15-18 minutter til de er gyldne. Tag dem ud af ovnen og lad dem afkøle helt. Stil dem i køleskabet lidt tid inden de skal dyppes i chokolade.
Smelt chokoladen i et vandbad, og dyp bunden af hattene i den smeltede chokolade. Opbevar hattene på køl eller i fryser. De kan holde sig en lille uges tid i kølskabet og en måneds tid i fryseren.
Næringsindhold pr. stk.
Energi: 650 kJ / 155 kcal
Protein: 2 g
Fedt: 8 g
Kulhydrat: 18 g
Kostfibre: 1 g