Bløde, saftige gulerodsboller er næsten ikke til at stå for! De er gode til enhver lejlighed – både til hverdag og til fest og fødselsdag. Vi spiser bollerne herhjemme til både morgenmad, som mellemmåltid og som sandwichboller, når de formes lidt større.

For ikke så længe siden udviklede jeg denne opskrift på spinatboller, som har været rigtig populær her på bloggen og på Instagram. Jeg har derfor taget udgangspunkt i opskriften på spinatboller, og har faktisk bare erstattet spinat med revet gulerod.

 

// Dette blogindlæg indeholder reklamelinks.

 

Nem opskrift på gulerodsboller – god opskrift til børn

Det gode ved denne opskrift er, at den er virkelig nem at gå til og kræver ikke store færdigheder i et køkken.

Fordi de er så bløde og saftige, er de også perfekte til børn. Min datter kan godt lide dem til morgenmad, men er faktisk mest glad for dem som en gnaveboller uden smør eller pålæg! De er for eksempel gode når man er på farten og lige skal have en hurtig, sund snack.

 

Low FODMAP og laktosefri gulerodsboller

Opskriften her er low FODMAP og laktosefri, når der anvendes laktosefri mælk eller kærnemælk.

Disse gulerodsboller er lette at lave på low FODMAP diæten, idet de kun indeholder sigtet speltmel og derfor ikke skal langtidshæves. Der er tilsat ekstra kostfibre til dejen gennem havregryn og gulerødder. Du kan også prøve nogle af mine andre opskrifter på low FODMAP boller og brød, for eksempel spinatboller, verdens bedste speltboller, de perfekte speltboller eller speltbrød med havregryn og surdej. Du finde endnu flere opskrifter på low FODMAP bagværk lige her.

 

Ingredienser (cirka 16-18 stk.):

  • 2 dl yoghurt naturel eller kærnemælk (eventuelt laktosefri)
  • 1½ dl vand
  • 40 g gær
  • 200 g fintrevet gulerod
  • 1 spsk. ahornsirup (eller 2 tsk. sukker)
  • ½ dl neutral rapsolie
  • 1 æg
  • 50 g havregryn
  • 2 tsk. groft salt
  • Cirka 600-700 g økologisk, sigtet speltmel for eksempel fra Urtekram

Sådan gør du:

Kom yoghurt/kærnemælk, vand, sirup/sukker og olie ned i en stor skål. Rør gær ud i blandingen. Pisk herefter 1 æg i. Tilsæt havregryn, fintrevet gulerod og salt og rør det grundigt sammen.

Tilsæt sigtet speltmel. Tilsæt ikke det hele på én gang. Det kan variere fra gang til gang hvor meget, der skal bruges. Du skal kunne ælte dejen på bordet og forme den til boller med en pæn og glat overflade. Så dejen skal være let klistret, men ikke så klistret, at du ikke kan forme dem. Du kan komme lidt mel eller vand på fingrene, når du skal forme bollerne.

Dejen behøver faktisk ikke stå og hæve i skålen inden du former bollerne. MEN min oplevelse er, at de bliver mest luftige, hvis de hæver i skålen i en times tid inden de formes. Hvad enten du lader dem hæve i skålen eller ej, så skal du herefter forme bollerne og placer dem med det samme på en bageplade med bagepapir. Brug lidt vand på hænderne mellem hver bolle, der formes, så klistrer de ikke på fingeren. Lad dem hæve i 1 1/2 time et lunt sted med et fugtigt viskestykke over sig.

Tænd ovnen på 200 grader varmluft. Bag bollerne i cirka 10 minutter. Tag bollerne ud og lad dem køle af på en rist.

 

 


Næringsindhold pr. bolle:

Energi: 725 kJ / 172 kcal

Protein: 5 g

Fedt: 3,5 g

– heraf mættede fedtsyrer: 0,5 g

– heraf enkeltumættede fedtsyrer: 1,5 g

– heraf flerumættede fedtsyrer: 1 g

Kulhydrat: 29 g

Kostfibre: 4 g