Gulerodskage er én af mine personlige favoritkager! Den smagfulde kage indeholder dog ret mange kalorier, hvorfor den skal nydes i begrænsede mængder. Forleden fik jeg lyst til at eksperimentere med en lidt sundere og kaloriefattig udgave, som I får opskriften på her.

 

Sundere gulerodskage – fedtfattig og med mindre sukker

I den her opskrift på en lidt sundere gulerodskage, har jeg skåret meget ned på fedtindholdet i opskriften. Når opskriften er fedtfattig, bliver den automatisk også mere kaloriefattig.

Samtidig har jeg skruet ned på sukkerindholdet og udnyttet at både gulerødder og mandelmel giver en sød smag til kagen.

Den her sundere gulerodskage er uden dadler, selvom det kunne være en oplagt måde at søde kagen på en mere naturlig måde og øge indholdet af sunde næringsstoffer.

Når jeg ikke har valgt at gøre det i denne opskrift skyldes det, at dadler har et højt indhold af FODMAPs, og jeg ville også gerne lave en opskrift, der kunne spises på low FODMAP diæten.

 

Low FODMAP og glutenfri opskrift på sundere gulerodskage

Opskriften her er som sagt low FODMAP, og kan derfor spises af dig, der følger low FODMAP diæten. Opskriften er samtidig glutenfri, da der anvendes glutenfri meltyper.

Hvis du tåler gluten, så kan rismel eller boghvedemel erstattes med sigtet speltmel.

Da opskriften indeholder færre kalorier end en traditionel gulerodskage, er den særlig velegnet til dig, der er i gang med et vægttab.

 

Ingredienser (10 personer)

  • 3 æg
  • 100 g gulerod
  • 4 spsk. ahornsirup
  • 1 spsk. citronsaft
  • 2 spsk. olie
  • 3 spsk. minimælk (eventuelt laktosefri)
  • 1 tsk. vaniljepulver eller 1 hel vaniljestang
  • ½ tsk. stødt ingefær
  • ½ tsk. stødt kardemomme
  • 1 tsk. stødt kanel
  • 2 dl mandelmel
  • ½ dl rismel eller boghvedemel
  • 1 tsk. bagepulver

Ostecreme

  • 150 g friskost light (eventuelt laktosefri. Den laktosefri findes dog ikke i light udgave).
  • 150 g skyr (eventuelt laktosefri)
  • Skal fra 1 økologisk citron
  • 1 spsk. citronsaft
  • 2 spsk. ahornsirup

 

Sådan gør du

Del æg i blomme og hvider, og kom dem i hver deres skål. Pisk æggeblommer sammen med ahornsirup, fintrevet gulerod, citronsaft, olie, mælk og krydderier. Bland mandelmel, rismel og bagepulver i en skål og rør det i den våde masse. Pisk æggehviderne stive, og vend dem i dejen.

Bag kagen i en form på ca. 22 cm i diameter beklædt med bagepapir ved 175 grader varmluft i cirka 25 minutter. Prik i den med en gaffel eller lignende for at se om den er færdig.

Rør friskost sammen med skyr, citronsaft, citronskal, vaniljepulver og sirup. Fordel cremen over kagen og server!

sund gulerodskage

sund gulerodskage 2

 


 

Næringsindhold pr. stykke ved 10 personer

Energi: 830 kJ / 197 kcal

Protein: 8 g

Fedt: 12 g

– heraf mættede fedtsyrer: 2 g

– heraf enkeltumættede fedtsyrer: 6 g

– heraf flerumættede fedtsyrer: 1,5 g

Kulhydrat: 14,6 g

Kostfibre: 1 g