Hvis du følger low FODMAP diet kan du bage langtidshævet speltbrød på surdej og få et lækkert brød med god smag og med lavt indhold af FODMAPs. Men hvor skal surdejen komme fra? Her er en grundopskrift til surdej lavet på speltmel.
Surdej på spelt
Det er meget simpelt at lave sin egen surdej på speltmel. Hæld 2 dl vand, 1 dl fuldkornsspeltmel og 1 dl sigtet speltmel ned i en skål. Lad skålen stå fremme på køkkenbordet dækket med et låg eller sølvpapir liggende løst på.
Tag noget af surdejen fra, så du ikke ender med en kæmpe portion. Tilsæt 1 dl mel (blandet sigtet og fuldkorn) og 1 dl vand 1 gang om dagen til den lille portion surdej, du har taget fra.
Gentag processen indtil surdejen begynder at boble og lugte surt. Processen plejer at tage nogle dage, nogle gange op til en uge. Så er surdejen klar til at blive brugt.
Man kan være uheldig, at der kommer nogle mikroorganismer kaldet vildtgær, i surdejen. Hvis den lugter råddent, så smid dejen ud og lav en ny. Surdejen må gerne se mærkelig ud. Så længe den lugter af øllebrød, øl eller yoghurt agtigt, er der ingen problemer.
Skal du ikke bruge surdejen i et stykke tid, kan det nemt holde sig i køleskabet, hvor 1 dl mel og 1 dl vand tilsættes hver 14. dag. Når du har brugt en stor del af din surdej, sørg da for at tilsætte nyt mel og vand, så du hele tiden har en portion stående på køl.
Langtidshævet speltbrød med surdej
Når dit speltbrød skal langtidshæve skal du blot tilføje surdejen til din dej og lade dejen hæve enten i køleskabet eller på køkkenbordet i ca.10 timer, for eksempel natten over. Sørg for at dække skålen til, så dejen ikke tørrer ud. Hvis dejen hæver i køleskabet er det vigtigt, at den står ude 1-2 timer inden den anvendes.
Et godt tip er altid at tilføje 5-10 g gær til din dej UDOVER surdejen – så den har lettere ved at hæve!