Hjemmelavede flutes er perfekte til en lækker forret, til tapas, til suppe eller vinteren lækre simretter.

Her får du opskriften på mine favoritflutes, som jeg laver gang på gang. De er super nemme at lave, selvom der skal sættes to dage af til processen.

Da de er langtidshævede og bagt med surdej og speltmel er de velegnede på low FODMAP diæten.

Ingredienser (3 flutes)

  • 5½ dl vand
  • 1 tsk. sukker
  • 5-10 g gær
  • 2 spsk. speltsurdej
  • 150 g fuldkornsspeltmel
  • Cirka 600 g sigtet speltmel
  • 2 tsk. salt

Sådan gør du

Rør vand, gær, sukker og surdej sammen. Tilføj fuldkornsspeltmel, det meste af det sigtede speltmel samt salt. Rør dejen grundigt sammen. Dejen skal være klistret og sejt, men ikke alt for flydende. Tilføj eventuelt det sidste sigtede speltmel, hvis den virker meget tynd.

Hæld dejen over i en bøtte, der er smurt med olie. Kom låg på eller dæk den til med husholdningsfilm. Lad den stå på køkkenbordet i 1-2 timer, sæt den på køl natten over. Du kan også vælge at lade dejen stå på køkkenbordet i stedet for i køleskabet, men så skal den også bages efter 10-12 timer.

Dagen efter tages dejen ud minimum et par timer inden brødene bages, hvis du har haft den i køleskabet natten over. Varm ovnen op til 250 grader varmluft og placer et lille fad med vand i bunden af ovnen.

Kom mel ud på et bord og hæld forsigtigt dejen herud på. Skær forsigtigt dejen ud i tre nogenlunde lige store dele. Dejen skal ikke æltes og trykkes for meget. Start med at forme 2 af dejklumperne til flutes ved forsigtigt at vende dejen ind over sig selv et par gange, så den bliver “stram” i overfladen, og når du ligger dem på bagepladen, så ligger de ovenpå den “samling” du har lavet, da du foldede dejen “ind over sig selv” et par gange. På denne måde holder de lettere faconen. Den sidste klump dej lader du ligge som den er på bordet, indtil de første de flutes er bagt og der er plads på bagepladen.

Klip brødene med en saks i overfladen 5-6 gange, så brødene får “ridser” i overfladen.

Bag dem først 10 minutter ved 250 grader varmluft. Skru herefter ned til 200 grader og bag dem yderligere 12-14 minutter, indtil de lyder hule, når du banker dem i bunden.


Næringsindhold pr. skive:

Energi: 280 kJ / 65 kcal

Protein: 2 g

Fedt: 0.5 g

Kulhydrat: 14 g

Kostfibre: 2 g