Det her er den bedste koldskål opskrift, jeg nogensinde har smagt! Og så er der endda tale om en laktosefri koldskål. Så hvis du har laktoseintolerance, får du her min yndlingsopskrift på en klassisk, gammeldags koldskål i laktosefri version.

 

// Dette blogindlæg indeholder reklamelinks.

 

Laktosefri koldskål uden kærnemælk eller med kærnemælk

Hjemmelavet, gammeldags koldskål laves ofte med kærnemælk. I mange år har dette dog ikke været muligt til en laktosefri koldskål, da man ikke før har kunne købe laktosefri kærnemælk.

Men nu har Naturmælk lavet en laktosefri kærnemælk, så du kan lave den lækreste laktosefri koldskål med kærnemælk. Hvis du ikke kan skaffe laktosefri kærnemælk, kan du også lave en hjemmelavet laktosefri koldkål uden kærnemælk.

Når jeg laver laktosefri koldskål uden kærnemælk, består den af laktosefri yoghurt og laktosefri mælk. Hvad enten jeg bruger laktosefri kærnemælk eller ej, så indeholder min laktosefri koldskål altid vaniljesukker og masser af citronskal.

 

Hvor kan man købe laktosefri koldskål?

Der er ikke nogle købte laktosefri koldskål, der smager lige så godt som den hjemmelavede version, hvis du spørger mig! Men hvis du ikke kan nå at lave den selv, og leder efter en laktosefri koldskål forhandler, så kan du læse med her.

Der findes efterhånden flere forhandlere af laktosefri koldskål. Du kan prøve Thise laktosefri koldskål, Cheasy laktosefri koldskål og Naturmælk laktosefri koldskål.

Cheasy laktosefri koldskål har jeg set i større supermarkeder det meste af året rundt, mens jeg mest har set de andre mærker i sommerhalvåret. I sommerperioden har jeg set alle tre varianter i de fleste supermarkeder, herunder Meny, Bilka, Føtex, Superbrugsen, nemlig.com, Irma, Netto og Rema 1000.

 

Low FODMAP og laktosefri kammerjunker

Hvis du følger low FODMAP diæten, kan du prøve at anvende glutenfri og laktosefri cantucci (mandelsmåkager) fra mærket Semper, som er low FODMAP, så længe du ikke spiser mere end ½ pakke ad gangen, da indholdet af mandler da bliver for højt. Disse kan du købe på nettet, i helsekost og også i mange større supermarkeder, blandt andet Meny, SuperBrugsen og nemlig.com.

Du kan også prøve at lave dine egne kammerjunker. Du kan for eksempel prøve min opskrift på hjemmelavede low FODMAP kammerjunker.

Du kan også prøve min opskrift på havre-pekannøddeknas til koldskål, som også smager super skønt som topping på din laktosefri koldskål.

Det smager også dejligt at toppe din laktosefri koldskål med frisk frugt, for eksempel jordbær eller hindbær.

 

Hvad er laktoseintolerans / laktoseintolerance?

Laktoseintolerans / laktoseintolerance er betegnelsen for en tilstand, hvor en person har problemer med at nedbryde og optage laktose. Laktose er den faglige betegnelse for mælkesukker, som er det naturlige sukker, der findes i mælk og mejeriprodukter.

Ved laktoseintolerance har man problemer med at optage laktose i tarmen, fordi man ikke danner nok af det enzym, der skal dele laktose over i to mindre dele; galaktose og glukose. Det enzym, man ikke danner nok af, hedder laktase.

Laktose skal deles over til galaktose og glukose før end vi kan optage det tilstrækkeligt gennem tarmvæggen. Derfor vil der ved laktoseintolerance ophobe sig laktose i tyndtarmen. Sagt med andre ord, man fordøjer ikke laktosen, som man skal.

Når laktose ikke fordøjes og optages i tyndtarmen, vil den passere ufordøjet videre til tyktarmen. Samlet set vil dette resultere i en række ubehagelige symptomer fra tarmen hos langt de fleste med laktoseintolerance. Nogle personer mærker dog meget lidt eller slet ikke noget til disse symptomer, da tolerancen er meget forskellig fra person til person.

De symptomer, der oftest opstår, indebærer øget luft i tarmen, rumlen, urolig tarm, oppustethed og pludselige, tynde afføringer. Det skyldes dels, at der ved laktoseintolerance trækkes noget vand i tarmen, hvilket kan påvirke afføringens konsistens og øge antallet af afføringer.

Derudover vil bakterierne i tyktarmen fordøje laktosen, hvilket resulterer i øget dannelse af gas. Både det øgede vandindhold i tarmen og den øgede luftdannelse kan give oppustethed og ubehag.

 

Hvad gør man, når man har laktoseintolerans?

Den åbenlyse håndtering af laktoseintolerans er at skære ned på laktose i kosten. Men der er også en anden mulighed, som kan være enorm praktisk i situationer, hvor et produkt ikke findes i en laktosefri variant eller hvor man af andre årsager ikke kan undgå laktose.

Fordi problemet ved laktoseintolerans er mangel på enzymet laktase, kan man tage en tablet med laktaseenzymer, når man spiser et måltid, der indeholder laktose.

Jeg plejer altid at anbefale produktet Lactanon til mine patienter, fordi jeg synes det er det produkt, som et lettest at indtage og som samtidig har en fornuftig pris. Min mand har haft laktoseintolerans hele sit liv, og det er helt klart også Lactanon, som han har været mest glad for at anvende.

Ingredienser til laktosefri koldskål – 4 personer

Med laktosefri yoghurt:

  • 3 æggeblommer
  • 80 g sukker, gerne rørsukker
  • 1 hel vaniljestang
  • 1 liter laktosefri yoghurt naturel
  • 3 dl laktosefri minimælk
  • Skallen af 1 citron
  • Saften fra ½ citron

Med laktosefri kærnemælk:

  • 3 æggeblommer
  • 80 g sukker, gerne rørsukker
  • 1 hel vaniljestang
  • 1 liter laktosefri laktosefri kærnemælk
  • 3 dl laktosefri yoghurt naturel
  • Skallen af 1 citron
  • Saften fra ½ citron

Sådan gør du

Pisk æggeblommer med sukker og vaniljekorn i ca. 5 minutter med et elektrisk piskeris. Kom yoghurt, mælk / kærnemælk, citronsaft og citronskal i og rør grundigt. Smag eventuelt til med mere citronsaft og/eller sukker.

 

 


 

Næringsindhold pr. person (uden kammerjunkere)

Energi: 1018 kJ / 240 kcal

Protein: 14 g

Fedt: 5 g

Kulhydrat: 33 g