Low FODMAP dadel snickers bar er en super nem og lækker snack, som du er nødt til at prøve! Dadler er for nyligt testet low FODMAP i små mængder, hvilket gør det muligt at nyde denne lækre dadel snack i små portioner. Kombinationen af søde dadler, salte og sprøde peanuts og knasende mørk chokolade er virkelig skøn!

 

Er dadler low FODMAP?

Undrer du dig over brugen af dadler i mine low FODMAP opskrifter? Så er det måske gået din næse forbi, at dadler for nyligt er testet low FODMAP i små mængder.

Monash University, der tester fødevarer for deres FODMAP indhold, har testet to slags dadler. De har testet det dem kalder “tørrede dadler”, som er dem, der er lidt mere faste i konsistensen og typisk er fundet ved andre tørrede frugter.

Og så har de testet medjool dadler, som er større og mere saftige. Medjool dadler kan ofte findes ved frisk frugt, men står også nogle gange ved tørret frugt, da de jo også er tørrede.

Medjool dadler er meget populære fordi de har en særlig lækker karamelsmag. Til gengæld er de også ret dyre pr. kg.

Der findes også en anden udgave af dadler, som man kan finde i de fleste supermarkeder. De hedder “juicy dates”, og er som navnet angiver meget mere saftige end de tørrede. De er dog stadig tørrede, det er ikke “friske” dadler.

Rent fagligt kan jeg ikke sige, om denne juicy variant af de tørrede dadler er helt det samme som de to andre, der er testet. Men både tørrede dadler og medjool dadler er testet low FODMAP i samme mængde, så mon ikke dette kan overføres til juice dates. I hvert fald kan jeg anbefale at afprøve det, da denne type er væsentlig billigere end medjool dadler.

Vær opmærksom på, at Monash angiver 20 g medjool dadler som low FODMAP, men idnholdet bliver først moderat ved nogenlunde samme indhold som tørrede dadler. Derfor er det min anbefaling, at medjool dadler også kan spises i en mængde på 30 g pr. måltid, ligesom de tørrede dadler.

Du kan læse Monash University’s egen beskrivelse af testen af dadler her på deres instagram.

Du kan også afprøve min opskrift low FODMAP dadelkugler ala havregrynskugler. De er også super nemme, mættende og fyldt med gode næringsstoffer.

 

Low FODMAP dadel snickers bar

 

Low FODMAP dadel snickers bar – salt, sødt og lækkert!

De her snickers lignende stykker af dadler, peanutbutter, peanuts og chokolade er overalt på de sociale medier lige nu. Og det var jeg selvfølgelig også nødt til at prøve!

Jeg prøvede først med juice dates, fordi jeg tænkte de nok ville være bedst, fordi de er lettest at mose. Jeg synes dog det blev lidt for klistret. Jeg kan derfor anbefale at anvende de “almindelige” tørrede, som du finder ved tørret frugt. Det kan måske blive nødvendigt at mose dem med et redskab, for eksempel bunden af et glas, i stedet for kun med fingrene.

Jeg valgte at gå med peanutbutter og saltede peanuts, fordi jeg elsker smagen af snickers. Men du kan også toppe med andre typer nøddesmør eller andre slags nødder.

Jeg overtrak herligheden med 55% mørk chokolade. Jeg tror dog også jeg vil prøve med mælkechokolade en dag. Jeg er nemlig helt klart mest til hvid, lys og mælkechokolade frem for mørk chokolade!

Du finder min opskrift på low FODMAP dadel snickers bar herunder.

 

Low FODMAP dadel snickers bar

En skøn og lækker snack med dadler, peanutbutter, peanuts og chokolade. På low FODMAP diæten skal dadler nyes i små mængder. Denne smagfulde snack er dog også meget fyldig, og de fleste vil derfor godt kunne nøjes med små portioner ad gangen. Nem og hurtig og lave, og kan opbevares på frys. Hvis den altså ikke er blevet spist inden da!
Opskriften er low FODMAP, hvis hele portionen deles til 6 personer/portioner, men du kan naturligvis også nøjes med at spise mindre ad gangen.
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Ret Snack
Antal 6 personer/portioner

Ingredienser
  

  • 180 gram tørrede dadler
  • Ca. 2 store spsk. peanutbutter (smooth)
  • 40 gram finthakkede saltede peanuts
  • 100 gram chokolade (her er der anvendt mørk chokolade med kakaoindhold på 55%)

Sådan gør du
 

  • Tag et lille fad frem, og kom bagepapir i.
  • Fordel tørrede dadler heri. Tryk dem flade, enten med fingrene hvis muligt, og ellers med et redskab. Jeg brugte siden af en kødhammer til at mase dadlerne flade. Der skal være et jævnt lag af dadler i hele fadet.
  • Fordel peanutbutter herover. Smør det ud i et jævnt lag.
  • Fordel finthakkede peanuts herover.
  • Smelt chokoladen (jeg gør det bare i en skål i mikrobølgeovn) og fordel den flydende chokolade i fadet. Smør ud i et jævnt lag.
  • Sæt fadet i fryseren i minimum 30 minutter.
  • Skær passende stykker af snickers baren ud og spis dem!
  • Opbevar stykkerne i en luftluft bøtte i fryseren, så de ikke smelter. De kan sagtens spises direkte fra frost!

Noter

Næringsindhold pr. portion (ved 6 portioner)
Energi: 1035 kJ / 245 kcal
Protein: 5 g
Fedt: 12 g
-heraf mættede fedtsyrer: 4,5 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 4,5 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 2 g
Kulhydrat: 30
Kostfibre: 3,5 g

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskrift Vurdering