Det kan sagtens lade sig gøre at lave low FODMAP mad, der smager mindst lige så godt som klassiske, high FODMAP retter! Her har jeg lavet klassiske frikadeller i en low FODMAP version. Lækre, saftige frikadeller med sprød skorpe og masser af smag.
Opskrift på low FODMAP frikadeller med masser af smag
Denne opskrift på frikadeller er i og for sig en klassisk opskrift på frikadeller med hakket kalv og flæsk. I stedet for almindelig løg er der anvendt grønne toppe fra forårsløg. Min hemmelighed til ekstra smagsfulde frikadeller, der stadig har løgsmag, er at blende forårsløgene.
Ved at blende løgtoppene bliver smagen af løg jævnt fordelt i frikadellefarsen. Og hvis man som min datter ikke er så vild med grønne stykker i frikadellerne, hjælper det også at blende dem, da man så ikke kan se løgstykkerne.
Derudover putter jeg altid fintrevet gulerod i mine frikadeller. Det gør jeg dels for at øge grøntsagsindholdet og spare lidt på mængden af kød, men jeg gør det også fordi jeg synes frikadellerne bliver ekstra saftige!
Jeg tilsætter desuden altid både lidt mel, havregryn, æg og mælk til mine frikadeller. Det synes jeg giver det bedste resultat! Hvis du vil have dine frikadeller ekstra saftige og lækre, så er fremgangsmåden afgørende. Det kan du læse mere om herunder.
Sådan bliver dine low FODMAP frikadeller ekstra saftige og luftige
Hemmeligheden bag en god frikadellefars er at røre kødet “sejt” med salt inden de øvrige ingredienser tilsættes. Egentlig synes jeg ikke det gør forberedelsestiden så meget længere, i hvert fald ikke hvis man har en røremaskine. Da kan man nemlig røre kød og salt sammen imens resten af ingredienserne forberedes. Hvis du ikke har en røremaskine, kan du dog også bruge en elpisker med dejkroge.
Ved både at tilsætte æg og mælk bliver der tilført noget saft til kødet, som mel og havregryn er med til at binde. Saften bliver bedst bundet i farsen, hvis den får lov at hvile lidt inden du steger dem. Hviletiden giver ekstra dejlige og saftige frikadeller. Perfekte frikadeller til en dejlig low FODMAP middag!
Du kan jo for eksempel servere frikadellerne med en klassisk kartoffelsalat ligesom denne her low FODMAP kartoffelsalat med sur-sød creme fraiche dressing.
Hjemmelavede frikadeller er desuden geniale til frokost og madpakke dagen efter, enten som fyld i en salat eller ovenpå brød som en klassisk frikadellemad.
Mangler du flere low FODMAP idéer til din low FODMAP madpakke?
Ved at tilmelde dig mit nyhedsbrev får du en gratis e-bog med en masse low FODMAP opskrifter til frokost og madpakke. Bogen indeholder blandt andet min personlige favoritopskrift på low FODMAP brød a la “rugbrød”.
Low FODMAP frikadeller
Ingredienser
- 500 gram hakket kalv og flæsk (4-7 %)
- 2 tsk. salt
- 1 bundt forårsløg (grønne toppe)
- 200 gram gulerødder
- 1 stk. æg (mellemstort)
- ½ dl minimælk (eventuelt laktosefri. Eller mandelmælk, hvis opskriften skal være mælkefri)
- 50 gram finvalsede havregryn (glutenfri, hvis du har glutenallergi)
- 50 gram sigtet, økologisk speltmel (eller glutenfri mel, hvis du har glutenallergi. Fx boghvedemel, rismel eller majsmel)
- peber
Til stegning
- olie
- smør
Sådan gør du
- Start med at røre hakket kød med salt i 5 minutter. Enten på en røremaskine eller med en elpisker.
- Skær grønne toppe af forårsløg i mindre stykker og kom dem i en skål. Blend dem med en stavblender.
- Riv gulerødder fint.
- Blandt forårsløg, revet gulerod, kværnet peber, æg og mælk i farsen og rør det i 5 minutter igen.
- Tilsæt havregryn og mel og rør farsen i 5 minutter igen.
- Farsen bliver endnu bedre af at hvile i 30 minutter, men du kan også stege frikadellerne med det samme.
- Steg frikadellerne på en pande i en blanding af olie og smør. Jeg plejer at stege frikadellerne i et par minutter på hver side, så de får stegeskorpe. Herefter putter jeg dem i et fad og steger dem færdige i ovnen ved 200 grader i 10 minutter. Du kan dog også stege dem færdige på panden.
Noter