Nogle gange kan det være lækkert at servere kage med lidt bedre samvittighed. Disse bananmuffins indeholder en masse sunde lækkerier og ikke så meget sukker, da de modne bananer er med til at søde kagen. Mørk chokolade kan undværes og erstattes med flere nødder, hvis du vil have endnu mindre sukker i dine muffins.
De søde bananer og fiberHUSK gør, at disse muffins holder sig fugtige og bløde.
Opskriften er FODMAP-venlig, glutenfri, laktosefri og mælkefri (obs vælg en chokolade uden spor af mælk, hvis du har allergi). En enkelt muffin til dessert eller mellemmåltid er desuden velegnet til dig, der gerne vil tabe dig.
OBS: Monash har for nyligt testet bananer igen, da mange har rapporteret problemer med at indtage modne bananer. Deres nye tests viser, at modne bananer har et højt indhold af fruktaner, hvorfor de modne bananer er gået fra at kunne spises frit til kun at kunne spises i en begrænset mængde på 1/3 af en banan. Det er dog vigtigt for os at sige, at hvis du har spist modne bananer indtil nu uden problemer, så skal du IKKE begynde at begrænse dit indtag nu. Husk, at tolerancen for FODMAPs er forskellige fra person til person, og at de fleste på low FODMAP diet fint tåler større mængder af begrænsede fødevarer. Vær opmærksom på, at umodne bananer fortsat kan spises frit (dog begrænset til 100 g ved fruktosemalabsorption).
Denne opskrift er stadig low FODMAP.
Ingredienser (16 stk.)
- 2 æg
- 3 modne bananer
- ½ dl sukker
- 1 vaniljestang
- ½ dl olie
- 125 g rismel eller boghvedemel
- 1½ tsk. bagepulver (husk at tjekke efter gluten, hvis du har cøliaki)
- 2 spsk. fiberHUSK
- 1½ dl valnødder
- 50 g mørk chokolade (husk at tjekke efter gluten, hvis du har cøliaki)
Sådan gør du
Tænd ovnen på 180 grader. Stil en bradepande klar med muffinsforme på.
Hak mørk chokolade og valnødder groft, og stil det til side.
Pisk æg, sukker og vaniljekorn med en elpisker. Tilsæt bananerne og pisk videre indtil du få en ensartet masse. Tilsæt herefter olie og pisk videre. Tilsæt fiberHUSK og pisk igen. Bland mel og bagepulver og vend det forsigtigt i blandingen. Bliv ved med at vende det i indtil du får en ensartet masse. Vend herefter chokolade og valnødder i.
Fordel dejen i muffinsformene. Bag dem i ca. 15 minutter til de begynder at blive gyldne på toppen.
Næringsindhold pr. muffin:
Energi: 545 kJ / 130 kcal
Protein: 2,5 g
Fedt: 7 g
-heraf mættede fedtsyrer: 1,5 g
-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 3 g
-heraf flerumættede fedtsyrer: 2 g
Kulhydrat: 13 g
Kostfibre: 2,5 g