Risalamande er en klassiker i julekøkkenet, og for mange er retten en vigtig del af menuen juleaften. I forhold til low FODMAP diæten er der tre udfordringer ved risalamande: laktose (for dem, der ikke tåler laktose), mandler i en større mængde end egnet på diæten samt kirsebærsovsen, der ofte serveres som tilbehør til risalamanden.

Jeg har i denne opskrift forsøgt at finde løsninger på netop disse udfordringer. Først og fremmest har jeg anvendt laktosefri mælkeprodukter. Du kan købe både laktosefri letmælk og sødmælk til at koge din risengrød med, og laktosefri piskefløde kan købes til flødeskummet.

Hvis du ikke tåler laktose, og du af en eller anden årsag ikke kan anvende laktosefri mælk, så kan du spise laktase-enzymer til. Laktase-enzymer kan købes på apoteket, og nedbryder laktosen i tyndtarmen, så der ikke opstår symptomer.

Som løsning på problemet med mandler, er der flere ting, du kan gøre. Først og fremmest kan du nøjes med at anvende 12 g mandler pr. person, som er begrænsningen på mandler. Dette fungerer ganske fint, og er kun lidt færre mandler end der som regel anvendes.

Du kan også forsøge dig med andre nødder i stedet for mandler. Et oplagt valg i forhold til farven vil være macadamianødder eller usaltede peanuts, men mange vil måske ikke synes at denne smag egner sig til en risalamande.

Alternativt kan der anvendes valnødder eller pecannødder – sidstnævnte er lidt sødere og mindre bitre end valnødder. Disse nødder er jo brune udenpå og vil derfor kunne ses i risalamanden. Du kan dog fortsat komme en hel mandel i, som ikke kan ses, så der kan kæmpes om mandelgaven.

I forhold til kirsebærsovs har Skælskør (og måske andre?) lavet en jordbærsovs, der kan anvendes præcis på samme måde som kirsebærsovsen. Du kan selvfølgelig også nøjes med en  lille smule kirsebærsovs på. Det kan være en god idé at have afprøvet det inden selve juleaften.

 

Ingredienser (6-8 personer)

Til risengrøden:

  • 1 liter laktosefri letmælk eller sødmælk
  • 1½ dl grødris
Derudover:
  • 70 g smuttede mandler (eller andre nødder)
  • 3 spsk. sukker
  • 2 tykke vaniljestænger (eller flere, hvis de ikke er så intense)
  • 3½ dl laktosefri piskefløde
  • 1 karton jordbærsovs
j

Sådan gør du:

Kog risengrøden efter anvisning på pakken med grødris. Risengrøden skal køle helt af inden den røres sammen til risalamande. Du kan med fordel koge risengrøden dagen i forvejen.
Skrab kornene ud af vaniljestængerne og mos dem sammen med sukker. Rør vaniljesukkeret i den kolde risengrød. Hak herefter mandlerne – husk at lade 1 hel være tilbage til mandelgaven – og rør dem i risengrøden.
Pisk herefter fløden til flødeskum og vend den sammen med risengrøden. Server med jordbærsovs – om den skal være kold eller varm vil jeg lade være op til jer selv!
j
TIP: Hvis du tåler laktose, kan du blot anvende almindelig mælk og fløde i opskriften.

 

 

 

 


Næringsindhold pr. person (med jordbærsovs):

Energi: 2147 kJ / 511  kcal

Protein: 9 g

Fedt: 29 g

Kulhydrat: 52 g

Kostfibre: 1,5 g

5 thoughts on “Mave-venlig risalamande – low FODMAP”

  1. Hej 🙂

    Er jeg mon den eneste fodmapper, der slet ikke tåler risengrød pga den enorme mængder mælk pr portion. Også selv om den er laktosefri.

    Jeg mener at have læst, at Monash anbefaler en max mængde komælk (laktosefri eller ej) pr portion på det, der svarer til et normalt glas mælk.

    Jeg får simpelthen så ondt i maven. Så jeg vil prøve at lave grøden ved at koge den på vand og til slut koge den op med fløde, så den får samme fedtprocent, som hvis den var kogt på letmælk.

    Jeg ved, at de bruger metoden i nogle storkøkkener for at undgå, at grøden brænder på, så jeg gætter på, at det giver en ganske fin grød.

    Men det er fedt at få alternativer til saucen og mandlerne.

    Vh Trine

  2. Hej Trine,

    I forhold til low FODMAP diet, så er laktose det eneste problem, der kan være i forbindelse med indtagelse af mælk. Monash har ikke en begrænsning på laktosefri mælk, men deres app kan til tider være lidt vanskelig at tolke ift. portionsstørrelser. Når de angiver en mængde, som er grøn, og der ikke står nogen yderligere kommentarer under fødevaren, så kan man sagtens indtage mere end den angivne mængde.

    Hvorvidt du kan få ondt i maven af mælk af andre årsager kan jeg ikke udtale mig om. Nogle gange kan det også være værd at overveje, om man indtager noget andet sammen med mælken, som kan give problemer, men hvis du også få ondt i maven, når du drikker mælk uden noget andet sammen med, og på en dag, hvor du ellers har det godt i maven, så vil min anbefaling være at lytte efter din krop og begrænse mælkeindtaget.

    Jeg tror helt sikkert også, at en kombination af vand og piskefløde kan fungere til risengrød.

    Held og lykke med det,

    Med venlig hilsen Mia // Sund Mave

  3. Hej igen.

    Tak for svar 🙂

    Og hvor underligt, at jeg då absolut ikke tåler laktosefri risengrød. Ris i sig selv har aldrig været et problem. Men nogen gange må man bare indse, at der er sådan en begrænsning uden at man kan forklare den.

    Jeg prøver versionen med vand og fløde.

    God jul 🙂

  4. Jeg koger altid risene et par minutter i lidt vand , og tilsætter så minimælk , fungerer fint 🙂 god jul ?

  5. Hej Karina,
    Ja, tricket med at koge i lidt vand først har jeg hørt om før. 🙂
    Arla har også lanceret en laktosefri letmælk nu, som man kunne bruge i stedet for kombinationen af minimælk og fløde. Selvom jeg personligt også selv synes den bliver fin med minimælk.
    God jul til dig også!
    Med venlig hilsen
    Mia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *