Jeg har holdt fødselsdag i dag og i den anledning serverede jeg én af mine yndlingskager for mine gæster. Udover at smage helt suverænt har kagen den fordel, at den ikke indeholder mel. Derfor kan gæster, der ikke tåler gluten eller som følger low FODMAP diet også nyde kagen.
Selvom fremgangsmåden kan se lidt omstændelig ud ved første øjekast, er den utrolig let at lave. Udover de friske hindbær er der ikke meget sundhed over kagen – men det er jo heller ikke hver dag man har fødselsdag!
Opskriften er low FODMAP, glutenfri, mave-venlig, endometriose-venlig og lav laktose (under 0,5 g laktose pr. person)
Ingredienser (8-10 personer)
- 300 g mørk chokolade (ca. 50 % kakaoindhold) (tjek om den er glutenfri, hvis du har cøliaki)
- 9 mellemstore æg
- 270 g sukker
- 3 spsk. varmt vand
- 2½ dl piskefløde (eventuelt laktosefri)
- 200 g creme fraiche (eventuelt laktosefri)
- 300 g friske hindbær
- 1 vaniljestang
- 1 spsk. sukker
- Eventuelt spiselige blomster til pynt, for eksempel syrenblomster eller stedmoderblomster
Sådan gør du
Bring en stor gryde med vand i kog. Hak chokoladen i mindre stykker, og kom det i en skål. Sæt skålen i det varme vandbad og smelt chokoladen heri. Tag herefter skålen væk fra vandbadet.
Del æggene, så æggeblommer kommer i én skål og hvider i en anden. Tilsæt sukker til skålen med æggeblommer, og sæt denne ovenpå vandbadet. Pisk blandingen med en elpisker til den luftig og lys, og der kommer spor efter piskeriset. Tag skålen væk fra vandbadet igen.
Pisk æggehvider stive og blanke. Vend herefter den smeltede chokolade forsigtigt i skålen med de piskede æggeblommer. Vend også det varme vand heri. Vend herefter en stor ske med æggehvider i chokoladeblandingen. Vend herefter resten af æggehviderne i massen til den ser ensartet ud.
Tænd ovnen på 180 grader. Fordel dejen i to springforme (ca. 24 cm) med bagepapir eller bag dem én ad gangen, hvis du kun har én springform. Bag bundene i cirka 25 minutter til de begynder at sprække let på overfladen og tager lidt farve.
Bagetiden kan variere alt efter hvilken størrelse form du anvender. Anvender du en større form end angivet, hvor bundene bliver fladere, skal de bages kortere tid, end hvis du anvender en lille form, der gør kagen høj. Bundende hæver meget under bagningen, men de synker sammen så snart de køler af. Lad bundene afkøle helt før du lægger kagen sammen.
Pisk fløden til flødeskum. Skrab kornene ud af vaniljestangen og mas dem ud i 1 spsk. sukker, så kornene skilles ad. Pisk vaniljemassen sammen med flødeskummen.
Vend forsigtigt flødeskum sammen med creme fraiche. Fordel halvdelen af flødecremen på den nederste bund. Læg halvdelen af hindbærene ovenpå cremen. Læg forsigtigt den anden bund oven på og fordel resten af cremen på. Pynt med de sidste hindbær og spiselige blomster.
TIP: Du kan sagtens bage bundene dagen før. Så bevarer de dog dog ikke den sprøde kant, men fungerer stadig super fint. Du kan også fryse bundene eller hele kagen med creme og hindbær.
Næringsindhold pr. person:
Energi: 1995 kJ / 475 kcal
Protein: 11,5 g
Fedt: 29,5 g
– heraf mættede fedtsyrer: 8,5 g
– heraf enkeltmættede fedtsyrer: 2 g
– heraf flerumættede fedtsyrer: 1 g
Kulhydrat: 40 g
Kostfibre: 1,3 g