Det her må være den absolut nemmeste opskrift på speltbrød! Det her speltbrød i form er bagt uden surdej og langtidshævning, og kan derfor hurtigt være klar til servering! Da det er et speltbrød med havregryn, er det stadig er groft og mættende.

 

Speltbrød i form – uden langtidshævning og surdej

Når jeg udvikler opskrifter på speltbrød til low FODMAP diæten, er det ofte speltbrød med tilsat surdej og med langtidshævning. Det skyldes, at FODMAP indholdet reduceres i brødet, når der bages med surdej og når dejen langtidshæver.

Hvis du vil vide mere om speltbrød og anvendelse af spelt på low FODMAP diæten kan du læse mere ved at klikke lige her.

Denne her gang har jeg dog testet en opskrift på speltbrød uden surdej og langtidshævning. Ved kun at anvende sigtet speltmel og havregryn, er brødet stadig low FODMAP.

Jeg elsker at bage speltbrød med havregryn. Havregryn er en nem og billig måde at tilføre ekstra fuldkorn og fibre til dit speltbrød. Så selvom det måske ikke ligner et groft speltbrød, så indeholder det faktisk en del kostfibre!

Når man bager speltbrød i form, kan det næsten ikke blive lettere at lave. Dejen skal heller ikke æltes, det skal kun røres sammen. Brødet her er saftigt og holder sig virkelig godt! Du kan naturligvis også fryse brødet enten som et helt speltbrød eller som skiver.

 

Langtidshævet speltbrød med surdej

Hvis du også kunne tænke dig at afprøve nogle af mine opskrifter på langtidshævet speltbrød med surdej, så har jeg samlet nogle af mine opskrifter til dig her!

Du kan for eksempel prøve det her langtidshævet speltbrød med havregryn og surdej, der egentlig minder fuldstændigt om denne opskrift, blot med surdej og langtidshævning.

Du bør heller ikke snyde dig selv for at prøve mine perfekte speltboller. De har en suveræn sprød skorpe, og smagfuld og sej krumme. Præcis som en perfekt speltbolle skal have, hvis du spørger mig!

Et andet helt fantastisk speltbrød, er dette speltbrød bagt som grydebrød. Bagningen i gryden giver brødet en helt særlig, knasende skorpe! og så er det tilmed nemt at lave!

Ingredienser (2 store brød)

  • 9 dl koldt vand
  • 25 g gær
  • 225 g finvalsede havregryn
  • Cirka 700 g sigtet, økologisk speltmel (det er økologisk sigtet speltmel, der er testet af Monash University. Min erfaring er dog, at konventionel sigtet speltmel tåles lige så fint som den økologiske – det SKAL dog være sigtet! Læs mere ved at klikke HER.)
  • 2 tsk. salt

 

Sådan gør du

Opløs gær i vandet i en stor skål. Rør havregryn i. Tilsæt salt og rør godt rundt. Tilsæt nu sigtet speltmel og rør det sammen. Du behøver kun at røre dejen sammen, så den samler sig. Du behøver ikke røre længe og du behøver ikke at ælte dejen. Dæk skålen til med film, og lad dejen hæve i en times tid.

Fordel dejen i to store brødforme beklædt med bagepapir. Drys med havregryn og dæk dem til med viskestykker. Lad dem hæve i ½-1 time. Skær eventuelt nogle ridser i toppen af brødene. Bag dem ved 200 grader i 35-40 minutter.

Lad brødene køle næsten helt af før du skærer i dem. Brødet kan fint fryses.

TIP: Det kan variere lidt, hvor meget sigtet speltmel, der skal tilsættes, for at få den rette konsistens på brødet. Hvis dit brød er for klistret, tilsæt da lidt mere mel næste gang du bager brødet, eller prøv at bage det 5 minutter længere.

 

 


Næringsindhold pr. skive:

Energi: 340 kJ / 80 kcal

Protein: 2,5 g

Fedt: 0,5 g

-heraf mættede fedtsyrer: 0,1 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 0,2 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 0,2 g

Kulhydrat: 15,5 g

Kostfibre: 2,5 g

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *