Til efterår og vinter nyder jeg at lave simreretter i weekenden, som kan stå 3-4 timer på komfuret og passe sig selv. Det giver en skøn duft i køkkenet hele dagen, og jeg sørger altid for at lave en stor portion, så vi kan nyde retten i flere dage.

Én af mine favorit-ingredienser i simreretter er en god oksesteg, såsom oksebov eller oksetykkam. Kødet giver en fantastisk smag og bliver utroligt mørt, når det har simret i et par timer.

I denne version har jeg valgt at fylde retten med en masse lækre grøntsager, herunder hokkaidogræskar. Som tilbehør kan der for eksempel serveres kartoffelmos.

Jeg plejer at blande enten revet mozzarella eller revet parmesan i kartoffelmosen i stedet for smør, da jeg synes det giver en god smag.

Retten er glutenfri, laktosefri, mave-venlig og low FODMAP.

 

OBS: hokkaido græskar er ikke formelt testet for indhold af FODMAPs hos Monash University. Dog er det min erfaring fra mange års vejledning i diæten, at hokkaido græskar tåles fint på diæten. Samtidig er lignende grøntsager testet til at have et lavt indhold af FODMAPs.

Hvis du føler dig usikker på din tolerance overfor hokkaidogræskar, kan du vente med at indføre den til genindføringsfasen. Du kan også udskifte hokkaido med spagthetti squash eller flere gulerødder.

 


Du kan nemt og hurtigt handle ind til denne opskrift hos nemlig.com ved at klikke her!


Ingredienser (6 personer)

Oksegryde:

  • 1 spsk. olie
  • 1 tsk. smør
  • Omkring 500 g oksebov eller tykkam
  • 120 g cocktailpølser (uden løg og hvidløg. Kan udelades)
  • 6 dl vand
  • 2 spsk. fuldkornsrismel med top
  • 1 dåse hakket tomat
  • Cirka 300 g hokkaidogræskar (1 lille eller ½ stort) eller spaghetti squash, der minder om hokkaido i smagen
  • 400 g gulerødder
  • 2 glas champignon i skiver
  • 1 rød peberfrugt
  • 1 stor håndfuld frisk timiankviste
  • 1 spsk. stødt paprika
  • 1 tsk. chiliflager
  • 2 laurbærblade
  • Salt og peber

Kartoffelmos:

  • 1200 g bagekartofler
  • 100 g revet fedtfattig mozzarellaost
  • Eventuelt lidt laktosefri mælk til at opnå passende konsistens
  • Salt og peber

 

Sådan gør du

Skær kødet i tern. Skær hokkaidogræskar i tern, gulerødder i skiver og peberfrugt i strimler.

Varm olie og smør i en stor gryde. Tilsæt kød samt timiankviste og krydr med paprika, chili og peber. Når kødet er brunet lidt tilsættes mel. Rør rundt. Tilsæt med det samme græskar, peberfrugt, gulerødder, champignon, hakket tomat, vand og laurbærblade. Rør godt rundt. Bring i kog, og lad det herefter simre ved svag varme i 2-4 timer.

Cirka 30 minutter inden servering skrælles kartoflerne og skæres i tern. Kog kartoflerne møre og hæld vandet fra. Tilsæt revet ost, salt og peber og mos kartoflerne med en kartoffelstamper. Smag eventuelt til med mere salt og peber.

 

oksegryde med græskar

 


Næringsindhold pr. person:

Energi: 2244 kJ / 535 kcal

Protein: 30 g

Fedt: 22 g

-heraf mættede fedtsyrer: 8,5 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 9,5 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 2 g

Kulhydrat: 49.5 g

Kostfibre: 9,5 g