Disse proteinboller er lidt en hybrid mellem en bolle og en kage – de smager i hvert fald lidt af kage! Proteinindholdet er højt på grund af æggene, og fiberindholdet er højt på grund af havre og fiberHUSK.
Bollerne er derfor gode til dig, der gerne vil bevare mætheden i lang tid. Og så er de mave-venlige, low FODMAP og glutenfri- De kræver få ingredienser og hurtige at lave!
Med lidt smør, en skive ost eller lidt syltetøj er de skønne til morgenmad eller til et mættende mellemmåltid.
Ingredienser (15 små boller)
- 8 æg
- 150 g skyr (eventuelt laktosefri)
- 2 spsk. raps- eller olivenolie
- 2 stk. store gulerødder, fintrevet
- 30 g fiberHUSK
- 280 g havremel eller blendede havregryn (glutenfri, hvis du ikke tåler gluten)
- 2 tsk. salt
- 4 tsk. bagepulver
Sådan gør du
Pisk æg, yoghurt og olie sammen. Tilsæt herefter gulerødder og rør grundigt rundt.
Bland de resterende ingredienser sammen og tilsæt det til dejen. Lad dejen hvile i ca. 10 minutter og form herefter bollerne.
Dyp hænderne i vand, når du former bollerne, så klistrer de ikke fast. Lad bollerne hæve i 15 minutter.
Bag herefter bollerne ved 200 grader i 15-20 minutter.
Næringsindhold pr. bolle:
Energi: 500 kJ / 120 kcal
Protein: 7 g
Fedt: 4 g
Kulhydrat: 12 g
Kostfibre: 4 g
jeg kan ikke tåle ÆG – hvad kan jeg bruge i stedet for ????
Hej Ulla,
I lige præcis denne opskrift udgør æg så stor en del af opskriften, at du ikke vil kunne erstatte æg med andet og få det samme resultat. I andre opskrifter kan du bruge færdigkøbte æggeerstatninger og hørfrøskum – se vores kommentar til fiskefrikadellerne, hvor vi også har svaret dig.
Mvh Camilla & Mia
Hej. Tak for en god blog. Jeg er lige begyndt på Low fodmap. Er bollerne fryseegnet? Mvh Lisa
Hej Lisa!
Tak for din kommentar! Vi håber du får glæde af hjemmesiden fremover! 🙂
Bollerne her kan sagtens fryses. Det vil faktisk være en fordel at fryse nogen ned fra start, hvis du ikke kan nå at spise dem alle sammen inden de bliver dårlige. 🙂
Mvh Mia // Sund Mave
Hej
Hvor meget skal hver bolle veje inden de er bagt i ovnen så man ved hvor mange kalorier der er i hver bolle?
Hej Katrine,
Jeg har ikke vejet bollerne inden bagning, så det kan jeg ikke svare dig på. Men hvis du deler portionen i 15 lige store dele, som anvist i opskriften, så indeholder hver bolle det antal kalorier, som er angivet under billedet i opskriften. Næringsindholdet er nemlig beregnet pr. bolle, når der laves 15 stk.
Mvh Mia // Sund Mave
Hej
hvad er forskellen i kalorie indhold pr. bolle
hvis man putter raps eller olivenolie i
og skyr eller laktosefri yoghurt?
Hej Katrine.
Der er lige mange kalorier i raps og olivenolie, så dette ændrer ikke kalorieindholdet. I forhold til skyr og yoghurt vil kalorieindholdet afhænge af, hvilket fedtprocent produkterne har. Uanset hvad vil forskellen dog være minimal, idet det er så lidt der anvendes og forskellen mellem produkterne er lille. Du kan derfor stadig regne med beregningen her i opskriften uanset hvilket produkt du vælger.
Mvh Mia // Sund Mave
Hej
Hvor lang tid kan bollerne holde sig hvis de ikke er frossent ned? og hvordan opbevare man dem bedst? er det ekstra jomfru olienolie man skal bruge for at få det kalorie antal der står pr. bolle?
Hilsen Katrine
Når dejen skal hvile skal man så putte et visestykke over dejen?
Hej Katrine,
Bollerne kan typisk holde sig 3-4 dage, når de ikke er frosset ned. De skal bare opbevares på køkkenbordet, gerne et lidt mørkt og køligt sted. Det vil være smart at fryse de fleste ned, og så tage dem op løbende. Så risikerer du ikke, at de når at blive dårlige. Du kan lade dem tø op på køkkenbordet eller du kan tø dem op i en mikrobølgeovn. Kalorieindholdet er det samme uanset hvilken olivenolie du anvender. 🙂
Mvh Mia // Sund Mave
Hej Katrine,
Det er ikke strengt nødvendigt at lægge noget over dejen når den hviler eller når de hæver, da det er kort tid, men det vil være en fin idé at gøre det.
Mvh Mia // Sund Mave