Der findes ikke mange ting, der er bedre end en lækker simreret på en kold vinterdag. Denne gryderet med blandt andet kylling, græskar og champignon falder lige præcis ind i kategorien af lækker “comfort-food”, som kan nydes, mens sne og frost raser udenfor.

Jeg har eksperimenteret med at anvende nøddesmør i stedet for fløde i gryderetter, og denne ret et eksempel på, hvor nøddesmør egner sig storartet til formålet.

Ved at undlade at bruge fløde i gryderetter, kan rettens indhold af mættede fedtsyrer holdes nede på et minimum. I stedet tilføres en masse sunde fedtstoffer og en masse andre gode næringsstoffer gennem nødderne.

Opskriften her er desuden velegnet ved vægttab. Hvis du ikke forsøger at tabe dig kan du vælge at spise en større portion ris til.

 

OBS: hokkaido græskar er ikke formelt testet for indhold af FODMAPs hos Monash University. Dog er det min erfaring fra mange års vejledning i diæten, at hokkaido græskar tåles fint på diæten. Samtidig er lignende grøntsager testet til at have et lavt indhold af FODMAPs.

Hvis du føler dig usikker på din tolerance overfor hokkaidogræskar, kan du vente med at indføre den til genindføringsfasen.

 


Du kan nemt og hurtigt handle ind til denne opskrift hos nemlig.com ved at klikke her!


 

Ingredienser (4 personer)

  • 1 spsk. raps- eller olivenolie
  • 300 g kyllingebryst eller kyllingeinderfilet
  • 1 pakke kalkunbacon
  • 1½ spsk. rismel
  • 400 g Hokkaido græskar
  • 200 g gulerødder
  • 1 glas champignon (svarende til 170 g drænet vægt)
  • Grønne toppe fra 1 bundt forårsløg
  • 3 spsk. grov, mild sennep
  • 1 spsk. bouillon (uden løg og hvidløg), fx fra Oscar
  • 1½ spsk. mandelsmør (kan købes i helsekost eller laves selv. Find opskriften HER)
  • 1½ dl mandelmælk uden sukker (eventuelt laktosefri minimælk, hvis du tåler mælk)
  • 4 dl vand
  • 2 tsk. tørret timian
  • Salt og peber
  • 2 dl brune ris

 

Sådan gør du

Skær græskar og gulerødder i tern. Snit forårsløg groft. Stil dette til side. Skær også kalkunbacon i tern og stil dette til side.

Varm olien i en stor gryde. Brun kyllingen af i gryden. Tilsæt Kalkunbacon og rismel og rør rundt. Tilsæt nu græskar, gulerod, forårsløg og champignon. Tilsæt herefter vand, mælk, bouillon, sennep, mandelsmør, timian samt salt og peber. Bring retten i kog og lad den herefter simre ved svag varme i minimum 30 minutter, men gerne omkring 60 minutter.

Kog imens risene. Server eventuelt retten med friske krydderurter på toppen, for eksempel persille.

TIP: Hvis du anvender kyllingestykker med ben får denne ret endnu mere god smag. Dog vil mængden af kalorier og mættet fedt være højere i denne udgave, og retten skal minimum simre 50 minutter.

 

sennepskylling med græskar og champignon

 


Næringsindhold pr. person:

Energi: 1940 kJ / 462 kcal

Protein: 34 g

Fedt: 14 g

-heraf mættede fedtsyrer: 2 g

-heraf enkeltumættede fedtsyrer: 6 g

-heraf flerumættede fedtsyrer: 2 g

Kulhydrat: 48 g

Kostfibre: 5 g