Vi nærmer os fastelavn, og du skal selvfølgelig ikke snydes for lækre fastelavnsboller, hvis du følger low FODMAP diet eller spiser glutenfrit!

Derfor har jeg arbejdet på højtryk i køkkenet for at udvikle to glutenfri og low FODMAP opskrifter til jer: en opskrift på traditionelle fastelavnsboller med creme og glasur samt en udgave med vandbakkelsesdej, flødeskumsfyld og chokoladeglasur.

Udover at være glutenfri og have et lavt indhold af FODMAPs, kan de tilmed gøres laktosefri og mælkefri!

Du begge opskrifter her i indlægget. Begge slags boller kan fryses ned, hvis du gerne vil være på forkant til fastelavn.

Hvis dine fastelavnsboller ikke behøvet at være glutenfri, kan du også prøve min opskrift på low FODMAP fastelavnsboller med marcipan remonce og hindbærskum.

 

Traditionelle fastelavnsboller med creme – glutenfri

Det kan være svært at få en luftig bolledej til det søde bagværk. For at opnå dette kan man med fordel anvende nogle melblandinger til netop dette formål, idet de ofte giver et bedre resultat end de rene meltyper, man selv kan blande. Her kan vælges to melblandinger, som begge er velegnede til fastelavnsboller.

Melblandingen fra Semper er købt i Bilka, men kan købes i flere større supermarkeder og på nettet.

Blandingen fra Schär er købt i Løvbjerg, men kan ligeledes fås i flere større supermarkeder, herunder SuperBrugsen, og kan også bestilles på nettet.

Der kan sikkert også anvendes andre blandingerne end disse to, men sørg for at vælge nogen, der er beregnet til lyse, luftige brød og/eller kager.

 

Ingredienser til 6 stk.

Bolledej:

  • ½ dl minimælk (eventuelt laktosefri minimælk eller mandelmælk)
  • 25 g gær
  • 65 g smør eller mælkefri margarine
  • 2 æg
  • 1 spsk. fiberHUSK (svarende til 8 g)
  • 2 spsk. sukker
  • ½ tsk. kardemomme
  • Et lille nip salt
  • ca. 120 g glutenfri melblanding med boghvede- og teffmel fra Semper eller ca. 200 g Schär melmix C (der skal bruges to meget forskellige mængder, fordi meltyperne ikke er de samme).
Creme:
  • 2 dl minimælk (eventuelt laktosefri. Mandelmælk kan anvendes, hvis opskriften skal være mælkefri )
  • 1 hel vaniljestang
  • 2 spsk. sukker
  • 1 tsk. maizena (med stor top)
  • 1 æggeblomme
Pynt:
  • Glassur og eventuelt lidt frysetørrede bær

Sådan gør du:

 s
Først forberedes bolledejen: Smelt smørret i en gryde. Tag gryden af varmen, og tilsæt mælken. Når blandingen er håndvarm, hældes den i en skål og gæren udrøres heri.
Kom æg, kardemomme, sukker og fiberHUSK i blandingen. Rør i blandingen, og lad den herefter stå i 10 minutter.
Pisk nu blandingen med elpisker i 3-4 minutter. Tilsæt mel og salt – men hold lidt igen med melet.
Rør dejen i 10-15 minutter (mindre kan ikke gøre det) på en røremaskine eller med dejkroge på en elpisker. Dejen skal være glat og smidig og skal kunne tages op af skålen med hænderne. Stil dejen til hævning under et klæde i en times tid.
s
Imens dejen hæver forberedes cremen. Kom mælk op i en lille gryde. Skrab kornene ud af vaniljestangen og tilsæt disse sammen med tomme vaniljestænger til mælken. Bring mælken i kog, og tag den herefter af varmen. Lad mælken stå og trække i 10 minutters tid.
Pisk æggeblommen sammen med sukker og maizena i en skål (elpisker er ikke nødvendigt). Fjern vaniljestængerne fra mælken, bring den i kog igen, og tilsæt den langsomt til æggemassen mens der piskes.
Kom det hele tilbage i gryden og bring cremen i kog til den tykner. Kog cremen i et minuts tid.
Kom herefter cremen over i en skål og dæk den til med husholdningsfilm helt nede på overfladen, så der ikke dannes skind. Lad den køle af i køleskabet.
Når dejen er hævet, fordeles den i 6 lige store dele. Form hver del til en bolle, og form en fordybning i hver bolle, så der danner sig en lille skål til cremen.
Fordel cremen i bollerne, og lad dem hæve yderligere 30-45 minutter under et klæde.
Bag dem i ovnen i ca. 15-20 minutter ved 200 grader varmluft.
s
TIP: Melblandingen fra Schär skulle i bagningen have kortere tid i ovnen (ca. 15 minutter) end da melblandingen fra Semper blev anvendt (ca. 20 minutter). Husk også, at der kan være stor forskel på ovne! Disse fastelavnsboller er bedst, hvis de spises lige så snart de er kølet af. Hvis du spiser dem senere eller har tøet dem op fra fryseren, bliver de bedst efter en kort tur i mikrobølgeovnen.
s
 
s

Næringsindhold pr. stk.:

Energi: 1265 kJ / 300 kcal

Protein: 4 g

Fedt: 11 g

Kulhydrat: 45,5 g

Kostfibre: 2 g


Glutenfri fastelavnsboller af vandbakkelses-dej med flødeskumsfyld

Man skulle tro, at det var svært at lave en let og luftigt vandbakkelses-dej med glutenfrit mel, men det er faktisk slet ikke så svært!
I denne opskrift er der brugt maizena og rismel, idet dette er tilgængelig i rigtig mange supermarkeder, men forskellige glutenfri melblandinger til lyst bagværk, kan sikkert også anvendes. Disse boller holder sig ganske fint flere dage efter de er bagt, hvis de pakkes ind.
Her er en simpel udgave af fastelavnsboller valgt med vaniljeflødeskum og chokoladeglasur. Fyldet kan varieres ved for eksempel at tilføje syltetøj til bollerne eller blande forskellige smage i flødeskummet.
s
s

Ingredienser (6 stk.)

Boller:
  • 1½ dl vand
  • 30 g smør eller mælkefri margarine
  • 30 g maizena
  • 40 g rismel
  • 1 spsk. sukker
  • Et lille nip salt
  • 2 æg i størrelse M/L
Fyld:
  • 1½ dl piskefløde (eventuelt laktosefri. Se tip for mælkefri udgave).
  • 1 tsk. vaniljesukker
Pynt:
  • Chokoladeglassur (flormelis, vand og kakaopulver)
s

Sådan gør du:

Bland rismel, maizena, sukker og salt i en skål. Bring vand og smør/margarine i kog i en lille gryde. Skru ned på et meget lavt blus, og kom hele melblandingen ned til den våde masse og rør kraftigt rundt.

Lad dejen køle af i en skål til den er fingervarm (tager ca. 5 minutter). Pisk herefter æggene i ét ad gangen. Pisk grundigt med en elpisker mellem hvert æg, der tilsættes.

Dejen skal kunne stå selv, når den sættes på plade, men skal have en tyk, cremet og blød konsistens.

Sæt dejen med en våd spiseske eller med sprøjtepose i 6 portioner på en bageplade med bagepapir.

Bag bollerne i 25-30 min. ved 200°C. Du må absolut ikke åbne ovnen de første 20 minutter, da de da kan risikere at falde sammen.

Bollerne begynder først at hæve efter et godt stykke tid i ovnen, så ingen grund til bekymring!

Hvis bollerne får for lidt tid i ovnen falder de sammen, når de tages ud. Derfor kan du tage 1 ud af ovnen efter 25 minutter og se om den falder sammen.

Lad bollerne køle helt af, inden du flækker dem og kommer fyld i.

Bland fløde og vaniljesukker, og pisk fløden til flødeskum. Flæk bollerne og fordel flødeskummen heri. Pynt bollerne med chokoladeglasur.

TIP: Hvis du har mælkeallergi kan du prøve en udgave med kokosflødeskum. Dette kan laves ved at stille en fuldfed kokosmælk på køl (minimum 1 dag). Når kokosmælken åbnes vil den fede del af mælken ligge øverst, og der vil ligge en kar væske i bunden. Tag den fede del fra dåsen over i en skål, og pisk grundigt med en elpisker i nogle minutter. Så har du en lækker og luftig kokosflødeskum!

Du kan også erstatte flødeskum med et mælkefri alternativ til piskefløde kaldet “Gesüsste Schlagcreme”, der kan købes hos Allergikost som visse supermarkeder som Meny og Løvbjerg.

 


Næringsindhold pr. stk.:

Energi: 972 kJ / 230 kcal

Protein: 4 g

Fedt: 16 g

Kulhydrat: 19 g

Kostfibre: 0,5 g

2 thoughts on “To slags mave-venlige fastelavnsboller”

  1. Hej – et lille hjertesuk: Kan I mon gøre opskrifterne lidt mere udskriftsvenlige? 🙂

    Mhv. Helle H. Bak

  2. Kære Helle,
    Tak for din besked. Det vil vi da meget gerne forsøge at efterkomme, men som det ser ud lige nu er vores blog-format ret fastløs. Men det vi evt. kunne gøre er at ligge en pdf-fil op sammen med opskriften, som så kan hentes ned til udskrivning.
    Hvordan ville denne løsning være for dig?

    Mvh. Sund Mave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *